• Biała kiełbasa – polska tradycja!

    3 lata ago
    Myśląc o najbardziej polskich wędlinach, z całą pewnością na jednym z pierwszych miejsc wymienimy białą kiełbasę. Ten rodzaj kiełbasy przyprawionej czosnkiem, tymiankiem i innymi aromatycznymi ziołami gości na stołach w naszym kraju od wielu wieków – jedzenie białej kiełbasy jest więc jedną z ważniejszych tradycji kulinarnych naszego kraju.…
  • Modne i praktyczne smycze dla psa

    3 lata ago
    Mawia się, że pies to najlepszy przyjaciel człowieka i niewątpliwie istnieje ogromne grono osób, jakie to są w stanie zgodzić się z tą tezą bez zawahania. Z pewnością to zwierzę jest w stanie dać nam całe mnóstwo radości. Jak wiadomo, pies wymaga od nas olbrzymiej uwagi, poświęcania dużej…
  • Dlaczego z bólem brzucha nie można zwlekać

    11 miesięcy ago
    Ostry brzuch to stan lub dolegliwość, która objawia się silnym bólem w okolicach jamy brzusznej. Ból jest bardzo intensywny, a potrafi się jeszcze nasilać. Kiedy dochodzi do tego stanu, niektórzy nie wiedzą co w danej sytuacji zrobić. Wydaje im się, że to przejdzie, ale z tym akurat bywa…
  • Kalendarze przydatne dla alergików

    12 miesięcy ago
    Każdemu człowiekowi przydają się różnego rodzaju kalendarze. Zwłaszcza osoby wykonujące takie zawody, które wymagają częstych wyjazdów, jak i osoby chore muszą stale pilnować swojego terminarza. Dotyczy to także alergików, którzy nie tylko muszą pamiętać o przyjmowaniu przepisanych sobie leków, ale też uważać na to, aby nie wejść w…
  • Fryzura na jesienne dni

    4 lata ago
    Nowy sezon to nowy początek. Pogoda się ochłodziła i potrzebne są nowe ubrania więc sprawia, że ​​to dobry czas aby również uzyskać nową fryzurę. To miłe uczucie aby rozpocząć nowy sezon z świeżego koloru, stylu i wyciąć lub istnieje wiele wspaniałych nowych stylów do wyboru. Zanim cokolwiek innego…

Sushi zdobywa coraz większą popularność. Na początku była to potrawa, która przede wszystkim kusiła egzotycznością, czyli pochodzeniem z kuchni japońskiej. Obecnie coraz więcej osób docenia właściwości sushi, w tym zawierania świeżych i surowych składników, które pozwalają  dostarczyć organizmowi wiele mikroelementów.

Bardzo ważne jest, by sushi było przygotowywane ze świeżych składników, choć w restauracjach w większych miastach większość składników jest dowożona, więc nie są to tak świeże składniki jak w nadmorskich miejscowościach, zwłaszcza w Japonii. Jednak ze względu na to, że sushi może być głęboko mrożone i nie traci swojego smaku bardzo ważne jest, by korzystać z restauracji – http://www.sushi-tokyo.pl/, gdzie ma się pewność, że sushi zostało przygotowane po zamówieniu klienta a nie leżało w lodówce.
Sushi posiada bardzo różne odmiany. Z jednej strony są to różne odmiany wegetariańskich przepisów a z drugiej strony odmiany, w których używane są różne ryby. Do popularnych ryb stosowanych w sushi można zaliczyć tuńczyka, z którego powstaje tekkamaki. Tuńczyk jest rybą bardzo łatwo dostępną w Japonii więc nie może dziwić, że przygotowywane są z niego liczne potrawy.
Wegetariańskie odmiany sushi dają znacznie większa pewność, że dostajemy świeże sushi, gdyż ryby nie zawsze w restauracjach mogą być świeże a nie mrożone co oczywiście wynika z kwestii logistycznych. W sushi stosowane są również inne popularne gatunki ryb, do których można zaliczy łososia, z którego powstaje rosomaki, które opiera się na ryżu oraz łososiu.

Comments are closed.