Niezawodny, dobry fryzjer - Warszawa Centrum.
  • Fryzura na jesienne dni

    3 lata ago
    Nowy sezon to nowy początek. Pogoda się ochłodziła i potrzebne są nowe ubrania więc sprawia, że ​​to dobry czas aby również uzyskać nową fryzurę. To miłe uczucie aby rozpocząć nowy sezon z świeżego koloru, stylu i wyciąć lub istnieje wiele wspaniałych nowych stylów do wyboru. Zanim cokolwiek innego…
  • Znane miłośniczki high heels

    3 lata ago
    Wszystkie jesteśmy miłośniczkami butów, wszystkich! Począwszy od balerinek na płaskich podeszwach kończąc na szesnastocentymetrowych szpilkach i koturnach. Jesteśmy w tej dziedzinie ekspertkami, my kobiety „normalne” mówiąc potocznym językiem, bo jak określamy się na co dzień mówiąc o celebrytkach, znanych, pięknych, idealnych aktorkach, piosenkarkach, tancerkach. Jednak jest na pewno…
  • Przedłużanie włosów w salonie

    3 lata ago
    Niektórzy ludzie zdają sobie sprawę z korzyści płynących z przedłużania włosów. Inni nie są w pełni uświadomić sobie co to może zrobić aby poprawić ich wygląd. Mimo że przedłużanie włosów staje się coraz bardziej popularne w ciągu ostatnich kilku lat trzeba dwa razy pomyśleć zanim się posuniesz do…
  • Operacja nosa kostnego – co to za zabieg?

    5 miesięcy ago
    Nos należy do najbardziej charakterystycznych części twarzy, dlatego deformacje kształtu bądź zaburzenia w jego wyglądzie stanowią dla wielu osób poważny problem kosmetyczny oraz źródło kompleksów i braku pewności siebie. Warto pamiętać, iż zastrzeżeniom natury estetycznej mogą towarzyszyć problemy natury zdrowotnej takie jak kłopoty z oddychaniem czy bóle głowy.…
  • Bukiet ślubny

    3 lata ago
    Ślub To jest czas, aby wyrazić swój indywidualny gust i styl. Fauszywe kwiaty były wykonywane z tworzywa sztucznego. Oczywiście, że nie korzysta się z nich! Jest to nowa generacja a kwiaty ślubne są modne! Nie tylko \”fake\” kwiaty rozwijały się w zawrotnym tempie, ale również stają się bardzo…

Myśląc o najbardziej polskich wędlinach, z całą pewnością na jednym z pierwszych miejsc wymienimy białą kiełbasę. Ten rodzaj kiełbasy przyprawionej czosnkiem, tymiankiem i innymi aromatycznymi ziołami gości na stołach w naszym kraju od wielu wieków – jedzenie białej kiełbasy jest więc jedną z ważniejszych tradycji kulinarnych naszego kraju. Z czego powstaje biała kiełbasa? W jaki sposób ją przygotować? A jeśli kupować – to na co zwrócić uwagę, by zyskać dostęp do najlepszego produktu na rynku? O tych kwestiach piszemy w dalszej części artykułu.

Biała kiełbasa tradycyjnie powstaje z mięsa wieprzowego – miesza się boczek z chudym mięsem z szynki, schabu czy też łopatki. Mięso jest grubo zmielone – kiełbasa musi mieć grudki i być treściwa. Surowe mięso miesza się z przyprawami, a następnie formuje się kiełbasy, wykorzystując naturalne jelita. Kiełbasy są dość długie – mają kilkanaście do kilkudziesięciu centymetrów. Gdy są gotowe, parzy się je na wrzątku, lub też wędzi – w zależności od przyjętej techniki. Później wystarczy taką kiełbasę tylko zagotować, by cieszyć się naturalnym smakiem.

Tradycyjnie, białą kiełbasę podajemy przede wszystkim w okresie świąt Wielkiej Nocy. Nie może jej zabraknąć podczas niedzielnego śniadania. Najlepiej smakuje z dodatkiem chrzanu – czystego bądź tego zaprawionego ćwikłą. Można ją również podać z musztardą, żurawiną, a w ostateczności, jeśli chcemy wyjść poza tradycję – z ketchupem. Możliwości jest wiele. Kupując zaś, zwróćmy uwagę przede wszystkim na to z ilu gram mięsa powstało 100 g kiełbasy – im więcej, tym wyższa będzie z całą pewnością jej jakość.

Comments are closed.