• Instrukcje wymiany tonera ksero

    9 miesięcy ago
    Każdy toner ksero może być należycie użytkowany tylko wówczas, gdy będzie się postępowało podczas jego zakładania i wymiany według zasad zamieszczonych na dołączonej do niego instrukcji. Jest to bardzo ważne, ponieważ tylko prawidłowo założony toner canon 33 nie będzie musiał być często wymieniany, ale wykorzystywany do wykonywania sporej…
  • Nietrzymanie moczu – podpaski i wkładki

    3 lata ago
    Nietrzymanie moczu jest problemem dnia codziennego i nie chodzi tu wyłącznie o dzieci, które jeszcze nie znają drogi do toalety i tym bardziej nie potrafią załatwić swoich potrzeb fizjologicznych w należyty sposób. Z daną dolegliwością boryka się wielu ludzi, także w średnim i starszym wieku. Dla osób dorosłych…
  • Postępowanie z cerą trądzikową

    2 lata ago
    Postępowanie z cerą trądzikową bywa bardzo trudne. Dzieje się tak wówczas, gdy osoba posiadająca cerę trądzikową skarży się jednocześnie na to, że jej skóra sama z siebie jest bardzo przesuszona i skłonna do powstawania na niej różnego rodzaju podrażnień. Wobec tego osoby, które muszą zmagać się z trądzikiem…
  • Nieudana naprawa pralki w Warszawie

    3 lata ago
    Już nigdy nie pozwolę mojemu mężowi samodzielnie naprawiać pralki. Nie dość, że dom wygląda jakby przeszła przez niego trąba powietrzna, to pralka i tak nie działa. A zaczęło się tak niewinnie. Po prostu pralka odmówiła posłuszeństwa. Chciałam od razu wezwać specjalistyczną firmę oferującą naprawa pralek Warszawa, ale mój…
  • Stosowanie magnezu z witaminą b6

    2 lata ago
    W sprzedaży dostępnych jest wiele form magnezu, a dzięki temu przyjmowany magnez może naprawdę pomóc każdej osobie posiadającej jakieś problemy ze zdrowiem lub pozostającej w okresie wzmożonego wysiłku fizycznego i umysłowego. Wobec tego wybór konkretnego magnezu czasami nie jest prosty dla osób, które widzą jak wiele różnych produktów…

Myśląc o najbardziej polskich wędlinach, z całą pewnością na jednym z pierwszych miejsc wymienimy białą kiełbasę. Ten rodzaj kiełbasy przyprawionej czosnkiem, tymiankiem i innymi aromatycznymi ziołami gości na stołach w naszym kraju od wielu wieków – jedzenie białej kiełbasy jest więc jedną z ważniejszych tradycji kulinarnych naszego kraju. Z czego powstaje biała kiełbasa? W jaki sposób ją przygotować? A jeśli kupować – to na co zwrócić uwagę, by zyskać dostęp do najlepszego produktu na rynku? O tych kwestiach piszemy w dalszej części artykułu.

Biała kiełbasa tradycyjnie powstaje z mięsa wieprzowego – miesza się boczek z chudym mięsem z szynki, schabu czy też łopatki. Mięso jest grubo zmielone – kiełbasa musi mieć grudki i być treściwa. Surowe mięso miesza się z przyprawami, a następnie formuje się kiełbasy, wykorzystując naturalne jelita. Kiełbasy są dość długie – mają kilkanaście do kilkudziesięciu centymetrów. Gdy są gotowe, parzy się je na wrzątku, lub też wędzi – w zależności od przyjętej techniki. Później wystarczy taką kiełbasę tylko zagotować, by cieszyć się naturalnym smakiem.

Tradycyjnie, białą kiełbasę podajemy przede wszystkim w okresie świąt Wielkiej Nocy. Nie może jej zabraknąć podczas niedzielnego śniadania. Najlepiej smakuje z dodatkiem chrzanu – czystego bądź tego zaprawionego ćwikłą. Można ją również podać z musztardą, żurawiną, a w ostateczności, jeśli chcemy wyjść poza tradycję – z ketchupem. Możliwości jest wiele. Kupując zaś, zwróćmy uwagę przede wszystkim na to z ilu gram mięsa powstało 100 g kiełbasy – im więcej, tym wyższa będzie z całą pewnością jej jakość.

Comments are closed.